Si të merrem me mykun në mure?

Myku, bakteret në mure është një nga problemet më të zakonshme që përballemi shpesh brënda shtëpive tona. Arsyet për mykun në tavan është kryesishte lagështia. Në përgjithësi një përqindje lagështie në një dhomë është e dëshirueshme sepse na bën të ndihemi më mirë. Problemi vjen kur nivelet e lagështisë janë më të mëdha se normaliteti dhe kështu kemi efektin e derdhjes së mykut në mure. Përveç krijimit të mykut të zi në muret, baktereve etj lagështia ka efekte të dëmshme në shëndetin tonë. Këtu do të shikojmë gjithçka rreth lagështirës dhe se si mund të evitoni mykun në mure.

Çfarë është lagështia?

Me “lagështi” nënkuptojmë praktikisht praninë e avullit në ajër. Këto avujt e ujit janë në thelb rezultat i ndryshimit në temperatures së brëndshme me temperaturën e jashtme.

Si e kuptojmë se ka lagështi në hapësirën tonë?

Nëse nuk e kemi lejuar të shkojë aq shumë saqë myku të krijohet në mure, mund ta evidentojmë atë në fillim.
Disa nga shenjat që mund të vërehet në terren dhe të kuptojnë se ka lagështi jane; Dritaret e mbyllura, ka një erë karakteristike në hapësirë, keni dhimbje te here pas herëshme koke. Sipas hulumtimit, lagështia ndikon negativisht në gjendjen tonë mendore dhe fizike. Pra ne gjithmonë duhet të kontrollojmë nivelet e lagështisë në hapësirën tonë. Përtej ndikimit të lagështisë tek ne, kufizimi i saj do të bëjë mirë në xhepin tonë, pasi ne do të kufizojmë kostot e ngrohjes së hapësirës.

Shkaqet e lagështisë:

– Ventilim jo të mirë të hapësirës: Është shumë e rëndësishme për shëndetin tonë dhe për ‘shëndetin’ e shtëpisë sonë për të ventiluar shtëpinë tërësisht dhe çdo ditë për disa orë.
– Nuk ka izolim të jashtëm termik : Shtëpitë nëse nuk kanë një sistem të jashtëm izolues termik si izolimi i kulmit, patjetër do të ballafaqohen me një problem me lagështinë. Kjo është për shkak se ka një dallim të madh në mes të temperaturës së brendshme dhe të jashtme. Më konkretisht, sidomos gjatë periudhës së dimrit kur ne përdorim ngrohje brenda shtëpisë tonë, kjo shkakton që muret të ngrohen dhe kështu të krijojnë avujt e ujit. Këto avujt e ujit janë më pas pika që përmbahen në mure dhe rrisin lagështinë dhe kështu krijojnë myk në mure.

Si e kufizojmë lagështinë në shtëpinë tonë?

– Ventilimi i mire do të parandalojë kondensimin dhe formimin e mykut në mur ose myk në tavan. Për ventilim të mirë, ne duhet të hapim dy dritare në anët e kundërta të hapësirës për një kohë në mënyrë që dhoma të riciklohet plotësisht.
– Ju mund të blini një makinë dehumidifier. Këto makina do ju ndihmojnë në balancimin e atmosferës brenda shtëpisë tuaj, por nuk do të bëjë mrekulli. Për të parë një ndryshim, duhet ta lini atë për orë të tëra në punë, dmth do të harxhoni shumë energji elektrike.
– Kufizimi i bimëve të brendshme. Bimët që ju keni vënë në shtëpitë tuaja duhet të jeni të sigurt që nuk e teproni me “lotimin”. “Lotim” i tepërt do të kontribuojë në formimin e mykut në mure dhe në të njëjtën kohë do të dëmtojë shtëpitë tuaja.
– Sigurohuni që pas dushit të bëni ventilimin e ambientit me hapjen e dritareve ose ventilimit mekanik pas larjes. Gjithashtu duhet të kujdesemi që kuzhina juaj të ventilohet normalisht kur të gatuhet.
– Duhet të shmangim tharjen e rrobave në shtëpi, pasi ndihmon në krijimin e mykut në mure.
-Ne aplikojmë një sistem të jashtëm izolues termik. Është fakt se nëse ne nuk aplikojmë një sistem të integruar të izolimit termik të jashtëm ne gjithmonë do të kemi një problem me lagështinë dhe myk në mure. Nëse duam të zgjidhi problemin me lagështinë dhe mykun në mure, ne do të duhet të instalojmë si fillim një sistem të jashtëm termik izolues

Si te largoni mykun pergjithmone?

Por këshilla tjetër për ju është përdorimi i Anti-Mould Cleaner (Pastrues) është një solucion larës kundra mikroorganizmavei që përdoret për përgatitjen e sipërfaqeve përpara lyerjes, kundra mikroorganizmave, mykut, baktereve etj.
Hapi i fundit për ti dhënë dorën e fundit dhe për ti thënë lamtumirë mykut në ambientet tuaja përdoret boja plastike Anti-Mould Paint (Bojë Anti Myk) bojë plastike e cilësisë së lartë e cila përmban substance të veçanta të cilat mbrojnë bojën duke parandaluar në mënyrë efektive rritjen e mykut dhe të baktereve.
Nese nuk keni mundësi për të përdorur bojën plastike Anti-Mould Paint ne kemi menduar për të gjithë ju dhe kemi gjetur zgjidhjen me Anti-Mould Protect i cili mund aplikohet ne çdo bojë që ju dëshironi dhe ka të njejtin rezultat.